7 C
Brno
Středa, 10 dubna, 2024

Tipy, triky, nápady: Jablečný ocet s příměsí kukuřice

Jemný jablečný ocet si dokážeme vyrobit i po domácku. Do velkého poháru vložíme slupky z jablka a posypeme je cukrem.

magazín Vařečka 29.04.2020 17:00 jablečný ocotFoto: Shutterstock
Jablečný ocet používáme na dochucování zeleninových a ovocných salátů.
Přelijeme jejich převařenou vodou a pohár překryjeme plátnem. Dáme na teplé a světlé místo, kde bude mít dobré podmínky pro kvašení. Po čase se přestanou tvořit bublinky a slupky klesnou ke dnu. Tehdy ocet přes plátno slijeme, opět překryjeme a necháme nějaký čas stát. Na povrchu se utvoří bílá „skořepina“, kterou opatrně odstraníme. Čistý ocet slijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme na tmavém a chladném místě. Používáme ho buď jako lék, nebo dochucovací zeleninových a ovocných salátů. Skvělý je jablečno-kukuřičný ocet. Kukuřičný klas uvaříme a rozdělíme na zrníčka. Ty nasypeme do láhve a zalijeme půllitrem jablečného octa. Pevně ​​uzavřeme a uložíme nejméně na měsíc do chladu. Ocet získá nezaměnitelné aroma.

Křupavé jemné placky
Aby byly bramboráky krásně křupavé, můžeme do těsta kromě česneku a majoránky přimíchat i vaničku netučného tvarohu. Ten zjemní chuť cesta, což dosáhneme například i tím, že polovinu brambor nahradíme nastrouhanou mladou cuketou.

Chuť starého chleba
Klasika: Starý chléb můžeme zužitkovat na topinky. Ty však při smažení nasáknou příliš mnoho tuku. Pomůžeme si tak, že chléb postříkáme troškou vlažné vody, bude křehký a nenasákne tolik oleje. Pak ho stačí už jen potřít tání sýrem či paštikou a máme chutnou večeři.

Lék na vlhké brambory
Když uvařené brambory ihned nepodáváme, stane se, že se v hrnci zapaří a jsou velmi vlhké. Zabráníme tomu tak, že hned poté, co slijeme vodu, vložíme mezi hrnec a pokličku papírovou utěrku. Ta pohltí páru a brambory zůstanou suché.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality