10.1 C
Brno
Středa, 20 října, 2021

Tipy, triky, nápady: Jak spojit těsto bez vajec

Jedním ze základních prvků pečení jsou vejce. Ty často musíme nebo můžeme nahradit jinou, někdy i zdravější možností.

magazín Vařečka 05.05.2020 19:10 ingredience, těsto, moučník, pečenieFoto: Shutterstock
Jedno vejce v cestě nahradí lžíce mletých lněných semínek smíchaných s třemi lžícemi vody.
Vejce v pečivu představují v podstatě pojivo. Tuto funkci tradičně plní soda bikarbona smíchaná s octem – hodí se do kypřejších koláčů. Jedno vejce nahradí jedna kávová lžička sody rozmíchaná v jedné lžíci octa. K netradičním náhradám patří například lněná semínka. Platí, že jedna lžíce mletých lněných semínek smíchaných s třemi lžícemi vody nahradí jedno vejce. Stejně neortodoxní náhradou je „sójový sýr“ tofu, který je třeba před přidáním do mouky najemno promíchat. I tak je však dost tuhý, proto se spíše hodí do křupavého pečiva.

Ani řídké ani husté
Při pečení velikonočního medového pečiva musí mít těsto akorát hustotu. Ta závisí na vlhkosti mouky (například čerstvá mouka je vlhčí), ale také na druhu použitého medu – světlý med obsahuje více vody než tmavý. Pokud je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Příliš husté těsto zředíme vlažnou vodou a jemným promícháním.

vykrajované cukrovinky
Výborným pečivem jsou vykrajované cukrovinky se zázvorem a s pomerančovou kůrou. Ty jsou křehké hned po upečení, do jednotlivých tvarů (symbolu vejce) jejich vykrojíme formičkami, uděláme kruhový otvor a spojíme zlatožlutou zavařeninou.

lžícovité vážení
Pokud se nám pokazila kuchyňská váha nebo ji nemáme, jednou z možností je takzvané lžícovité měření. Jedna rovná polévková lžíce představuje přibližně 10 g hladké mouky, 11 g hrubé mouky, 10 g prášku do pečiva, 9 g kakaa, 12 g práškového cukru nebo 12 g krupicového cukru.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality