10.1 C
Brno
Středa, 20 října, 2021

Tipy, triky, nápady: Šťavnaté, chutné a oblíbené maso

Aby bylo maso takové, jak má být, před přípravou ho nikdy nenamáčíme ve vodě (zbytečně by se vylouhovaly), ale pouze otřeme vlhkou utěrkou nebo krátce opláchneme.

magazín Vařečka 08.05.2020 16:00 maso, grilování, roštFoto: Shutterstock
Rošt před grilováním nejprve potřeme tenkou vrstvou oleje.
Okraje masa před úpravou nařízneme, aby se tepelným zpracováním nekroutily, a od kosti uvolňujeme naříznutím, aby se všude propeklo. Před dušením maso vždy osmažíme na tuku po obou stranách, aby se na povrchu srazilo. Bude tak šťavnatější, protože během přípravy šťáva nevytéká. Z téhož důvodu do masa při obracení nepíchla vidličkou. Mražené maso vaříme tak, že jej nejprve dáme do vařící vody, aby se povrch masa srazil a zůstalo šťavnaté. Zlatavou kůrku při pečení zase dosáhneme tak, že maso vložíme do trouby už předem předehřáté a zpočátku pečeme prudce, pak teplotu snížíme a dopékáme zvolna.

umění špikovat
Maso Spike slaninou ve směru vláken, protože slanina tak snadněji proniká do masa a při krájení se tvoří v mase malé čtverečky, jakási mozaika. Aby se slanina lépe krájela, necháme ji nejprve v ledničce chvíli ztuhnout.

namazaný rošt
Rizikem při pečení na roštu, zejména u ryb, je, že se maso přichytí na rozpálenou mřížku a pak se špatně obrací. Proto rošt nejprve potřeme tenkou vrstvou oleje a poklademe na něj maso. Teprve když jsou trouba nebo gril rozpálené, vložíme maso na rošt. Zaručeně se nepřichytí a bude se i lépe obracet.

Kdy třeba maso solit
Maso v polévce solíme tehdy, když přijde do varu. Maso na pečení zase solíme dříve, než ho dáme do pekáče. Solené maso pouští šťávu, která vnikne do tuku, a tak zmírní teplotu, která je pro opékání masa důležitá. Minutky a zvláště játra solíme až po opečení.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality