Velké procento populace na naší Zemi oblibě kakao a jeho výrobky. Kakaovníky však nerostou všude na světě. Potřebují své specifické klimatické podmínky. Vyžadují relativně konstantní teplotu, déšť a vlhkost během celého roku.
Místa pro kakaovníky ubývají
Globální oteplování posouvá podmínky vhodné pro kakaovníky stále do vyšších nadmořských výšek. Odborníci se obávají, že míst, kde se bude těmto rostlinám dařit, stále ubývá. Do roku 2050 bude z 294 lokalit, které v západní Africe zkoumali, na pěstování kakaovníků méně vhodných či nevhodných až 89,5%.
Na výrobu jednoho kila čokolády je potřebných 400 až 500 kakaových bobů, což není málo.
Jde zejména o stále více chybějící vlhkost a rostoucí teploty v této oblasti Afriky, což Kakaovníkům nevyhovuje.zdroj: pinterest / huffingtonpost.com
Jde zejména o stále více chybějící vlhkost a rostoucí teploty v této oblasti Afriky, což Kakaovníkům nevyhovuje.
Více než polovina čokolády na světě pochází z kakaovníků z Pobřeží slonoviny a Ghany.
Daří se jim jen v oblasti deštných pralesů do 20 stupňů od rovníka.zdroj: pinterest / splendidtable.org
Daří se jim jen v oblasti deštných pralesů do 20 stupňů od rovníku.
Dokdy tu čokoláda ještě bude?
Je tu sice naděje, a to vyšlechtění rostlin, které budou skromnější, co se týče potřeby vlhkosti. V Brazílii, kde se také pěstuje kakao, vysazují zase v oblasti vykácených deštných pralesů opětovně stromy, které by mohly vrhat stín a zadržovat vlhkost pro osázené kakaovníky.

Mezi nejčastější pěstované odrůdy kakaovníku patří criollo, Forastero a trinitario.zdroj: pinterest / stocksy.com
Mezi nejčastější pěstované odrůdy kakaovníku patří criollo, Forastero a Trinitario.
Na záchranu oblíbené čokolády zde tedy ještě je nějaký čas i naději, ale jednat třeba rychle. Jinak dobrotu, kterou milují téměř všichni, nemusí už naše vnoučata či pravnoučata vůbec znát. A to by bylo opravdu smutné.