Existuje mnoho dobrých i méně dobrých rad na pečení dokonalých muffinů. Zde je několik z nich.
magazín Vařečka 25.04.2020 08:00 maliny, mafinyFoto: Shutterstock
Na koláčky s ovocem je vhodná teflonová forma vymazaného máslem a vysypaná hrubou moukou.
Mřížku na pečení třeba umístit doprostřed trouby. Pokud pečeme v samotných košíčcích či samostatných formičkách, třeba je rozložit na plech a na něm i péct. Klasické i moderní formičky třeba vymazávat tukem, i kdyby výrobce tvrdil, že to není nutné, nebo vyložit papírovými košíčky. Formičky zda košíčky plníme těstem do tří čtvrtin. Pozor na správnou teplotu – máslo po rozpuštění třeba nechat vychladnout, vejce zase mají mít pokojovou teplotu. Po vyjmutí z trouby třeba nechat koláčky 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jsme je pekly ve formě, na posledních 5 minut je třeba je vybrat. Mafiny je ideální jíst hned, maximálně den – dva po upečení. Nebo je třeba je zamrazit.
Zacházení s těstem
Mafiny nejsou z třeného těsta, těsto na muffiny proto nešleháme, nechceme do něj dostat vzduch. Potřebujeme jen důkladně promíchat ingredience, nejprve suché přísady, pak promícháme tekuté přísady a až nakonec obě směsi smícháme dohromady.
Z každého rohlíku spíže
Dají se upéct i koláčky ve stylu „co dům měl“ – do každé formičky vložíme dle libosti, co najdeme v spíže či chladničce. Malé rajčata, uzeninu, brokolici, zelený hrášek, květák, sýr nebo mix všeho možného zalijeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme na 10 minut do rozehřáté trouby.
Košíčkové problémy
Dost často se přihodí, že mafiny z košíčků nejdou odloupnout nebo se již těsto příliš lepí na košíčky – vyplatí se koupit kvalitnější papírové nebo silikonové košíčky. Problémové však mohou být i koláčky s ovocem, na které je vhodná teflonová forma vymazaného máslem a vysypaná hrubou moukou.