10.4 C
Brno
Středa, 20 října, 2021

Komplikovaný pozemek vyžadoval jedinečný přístup: Nízkoenergetický dům postavili na svahu s výškovým rozdílem 4,5 metru

Při pohledu na pozemek bylo už hned jasné, že bude třeba velmi promyšlené řešení, pokud má rodinný dům plnit svůj cíl. Charakteristika pozemku totiž neumožňovala žádné jednoduché návrhy. Bylo třeba pohrát se výškovým rozdílem svahu.

Investor oslovil tří architektů s požadavkem o návrh, protože chtěl mít různé pohledy na to, jak se dá rodinný dům na tomto místě řešit. Nakonec si vybral návrh od architekta Josefa Vostrackého, který šikovně pracuje s negativy pozemku a přeměňuje je na výhodu. Všechny tři studie byly zásadně rozdílné, domy byly umístěny na různých místech pozemku s různými střechami, dispozicemi a architekturou.

Přečtěte si také
Prostý hranol? Ani náhodou! Podívejte se, jak přizpůsobily interiér svahu
Obdélníkový stavební pozemek je u příjezdové komunikace. Směrem k silnici, ale i příčně, se zvažuje. Celkový výškový rozdíl svahu je 4,5 m. Převýšení mezi cestou a pozemkem představuje přibližně 2,5 m. Navrhnout na tomto místě dům bylo náročnějším oříškem – přiznává se autor dnes již realizované stavby.

Atypický rodinný dům na svažitém pozemku
Terasa je ukryta před pohledy zvenčí. Navazuje na ni bazén. Zdroj: Petr Zikmund

Pozemek využit na maximum
Hlavní zásadou architekta bylo maximální využití pozemku tak, aby zahrada dominovala a navazovala na dům a terasu. Investor si přál optické i funkční propojení se zahradou a z interiéru výhled na faru a kostelík.

„Při návrhu jsme udělali pár zásadních rozhodnutí. Garáž jsme umístili do prostoru 1. podzemního podlaží, které je na úrovni komunikace. Tím bylo vyřešeno dokonale funkční parkování a uložení některých technických zařízení.

Hranatý rodinný dům s bazénem
Dům je originální, bezúdržbový a na míru vsazen do atypického pozemku. Zdroj: Petr Zikmund

Dům jsme rozdělili na dvě části, které jsou propojeny terasou. Jeden objekt tvoří podzemní podlaží a nad nimi prostor pro hobby, který je na úrovni přízemí. Terasa mezi objekty je na severní straně zazděna a vytváří úžasnou mikroklima. Tím je ukryta před pohledy zvenčí. Na terasu navazuje bazén. Takto se nám podařilo to hlavní – posunout obytné části dál do zahrady směrem do severozápadního rohu pozemku, „vysvětluje podstatu návrhu architekt Josef Vostracký.

Přečtěte si také
Nízkoenergetický dům s vlastní identitou. Jak dokázal být nenápadným způsobem jedinečný?
Prosklená fasáda, garáž v podzemí
Navržený půdorys má neobvyklý tvar zkráceného jehlanu. Hlavní jižní fasáda, která je celá prosklená (všechny prosklené stěny na jih jsou zastíněné přesahem střechy a doplněny vnějšími žaluziemi) vybíhá do zahrady a severní je rovnoběžná s hranicí pozemku. Oba objekty jsou umístěny na severovýchodní hranici pozemku, což umožnilo maximální využití zahrady.

První podzemní podlaží zahrnuje technickou místnost a garáž pro dvě auta, v přízemí se nachází vstup, denní část domu s obývacím pokojem, kuchyní a jídelním koutem, technická místnost a ložnice rodičů s koupelnou a šatnou. Na nejvyšším podlaží je pracovna, dětský pokoj, koupelna a šatna.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality