7 C
Brno
Čtvrtek, 11 dubna, 2024

Tipy, triky, nápady: Lehký návod, jak upéct králíka

Klasikou při přípravě králíka je pečení. Během přípravy masa před samotným pečením si třeba zapnout troubu a nechat ji ohřát na zhruba 200 ° C.

magazín Vařečka 24.04.2020 15:00 pečený králikFoto: Shutterstock
Čím nižší je teplota pečení, tím bude maso jemnější a šťavnatější.
Do pekáče dáme nejdříve trochu vody – asi 200 ml, můžeme přidat trochu másla nebo na kostičky nakrájenou slaninu. Maso osolíme, přidáme kmín, potřeme česnekem a dáme do pekáče. Cibuli nakrájíme na kostičky a posypeme ní maso. Pekáč přikryjeme víkem nebo překryjeme alobalem, dáme do trouby, ale teplotu snížíme na 150 – 180 ° C. Čím nižší teplota, tím déle se bude maso připravovat, ale bude o to jemnější a šťavnatější. Maso podlijeme, po půl hodině ho můžeme i obrátit, aby ve výpeku ležela i druhá polovina. Po hodině (podle propečení králíka) maso z trouby vyjmeme, opět obrátíme, podlijeme a už znovu nepřikrýváme. Troubu rozpálíme na 200 – 220 ° C a pečeme dozlatova ještě asi 15 – 30 minut podle toho, jak moc opečené potřebujeme maso na povrchu mít.

dušení hlavy
Před přípravou se vyplatí králíka rozdělit na porce. Pečení vcelku není příliš výhodné, stehna by nemuseli dobře propéci. A pokud máme králíka is hlavou, tu třeba oddělit rovněž, přičemž hlavu vždy jen dusíme. Pečení totiž jemnému masu na líčkách a delikátnímu jazyku vůbec nesvědčí. Gurmáni si pochutnají i na mozku.

Omáčka králíkovi svědčí
Tradiční přílohou ke králičímu masu bývají různé omáčky. Omáčku ke králíkovi dušenému na paprice raději zahustíme předem připravenou jíškou, kterou vmícháme do výpeku a zředíme mlékem. Povaříme asi 15 minut a po odstavení výpek rozmixujeme a potom přimícháme ještě zakysanou smetanu. Dochutíme solí a octem.

Játra je delikatesa
Králičí játra připravujeme raději zvlášť. V kastrůlku rozpálíme olej či sádlo a mezitím játra mírně opepříme a potřeme hořčicí, nesolíme. Játra dáme na rozpálený tuk a přikryjeme pokličkou. Po jedné minutě obrátíme, zmírníme plamen a necháme podusit ještě asi dvě minuty. Výsledkem takové přípravy je jemná a měkoučká delikatesa.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality